Fabians Logo

Fabians Logo

mandag 3. januar 2011

Tanker bak hund og barn

Det sies at hund og barn ikke kan kombineres. Mange hundeeiere blir fort skeptisk når barn kommer inn i bildet. Da vi fikk Fabian, bestemte vi oss for å legge forholdene til rette for at både hund og barn skal få en trygg og fin hverdag med respekt for ethvert individ. Arthur som er en terrier, kan til tider være veldig voldsom, så det var viktig for oss å forberede ham på en ny hverdag.

Under graviditeten prøvde vi å lese oss opp på litteratur, og endte opp med et par prinsipper vi synes var lure.
1. Både hund og barn skal respekteres.
2. Hunden må ikke glemmes bort når den nye kommer i hus, men må bli innlemmet i den nye familien. Kos til hund av matmor må også til.
3. Når det nye familiemedlemmet blir født tar matfar med en tissebleie fra sykehuset, som hunden kan lukte på og kose seg med. Dette for å bli kjent med kroppslukten til det nye vesenet, slik at ikke babyen er helt ukjent for hunden når den kommer fra sykehuset.

Ettersom jeg hadde vært borte noen dager pga. fødselen, ville det naturligvis være gjensynsglede hos hunden, derfor avtalte vi før hjemreise at matfar skulle ta seg av ungen, slik at hunden skulle få utløp for sine følelser ved hjemkomst. Det var godt for både hund og eier å kose litt. Gjensynsgleden var gjensidig! Deretter introduserte vi ungen til hunden og vis versa. Arthur fikk lov til å lukte og snuse på ungen, og ettersom han allerede kjente til lukten, var ikke dette av store interessen. Mystikken rundt ungen var avkledd og den store overgangen fra å være "enebarnhund" til å bli "storebror" var ikke fullt så skremmende.

En naturlig reaksjon hos hunder kan være sjalusi når et nytt familiemedlem melder sin ankomst. Arthur viste aldri denne siden av seg selv, men etter tre dager ga han uttrykk for at "... HEY.. Skal ikke den ungen snart reise sin vei???.." Etter en uke slo Arthur seg til ro med at Fabian var en del av firkløveret.

Det sies at man aldri skal stole på hund og barn i lag, derfor hadde vi investert i en lekegrind kjøpt på barnas hus - som vi brukte som dagseng. Hund og barn har ikke vært alene i rommet uten sikring de to første årene.

Lekegrinden brukte vi hele det første året. Deretter har vi sikret oss at hund og barn har lært seg å respektere hverandre. Fabian har nå etter snart to år forstått at han kun kan røre hunden når det er voksne som tar initiativet. Samtidig har Arthur skjønt etter trening og atter trening at han heller ikke får lov til sin voldsomme leking i lag med ungen.


Vi synes vi har klart å få til et forhold mellom unge og barn som baserer seg på kjærlighet og respekt. Arthur er en trygg hund på en alder av 6 år. Han er en trygg  del av firkløveren.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar